Marynowany ser po czesku
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ser hermelin (albo camembert) | 2 krążki |
cebula | 1 średnia |
ostra papryka (lub węgierska pasta paprykowa) | 1 łyżka |
suszone zioła (najlepiej tymianek) | 2 łyżki |
czosnek | 4 ząbki |
liście laurowe | 4 |
olej | 2 szklanki |
sól i pieprz | |
gorczyca biała | 1 łyżka |
pieprz w całych ziarnach | 1/2 łyżki |
sól |
W większości krajów marynuje się warzywa, Czesi natomiast marynują także wędliny i sery. Wymacerowany w oleju i przyprawach ser, najczęsciej podobny co camemberta hermelin jest jedną z ulubionych zakąsek do piwa.
Krążki hermelina, albo camemberta, jeśli hermelina nie można zdobyć, przekroić na pół i każdą połówkę posypać na przecięciu ostrą papryką albo posmarować węgierską pastą paprykową, położyć suszone zioła i plasterki cebuli. Następnie złożyć połówki z powrotem otoczyć je jeszcze w ziołach, trochę posolić, ułożyć ciasno w słoju i zalać olejem. Można do tego dorzucić liście laurowe, gorczycę, ziarna pieprzu i przecięte ząbki czosnku. Po tygodniu w temperaturze pokojowej nakładany hermelin jest gotowy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.