Marynowany ser po czesku

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ser hermelin (albo camembert) 2 krążki
cebula 1 średnia
ostra papryka (lub węgierska pasta paprykowa) 1 łyżka
suszone zioła (najlepiej tymianek) 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
liście laurowe 4
olej 2 szklanki
sól i pieprz
gorczyca biała 1 łyżka
pieprz w całych ziarnach 1/2 łyżki
sól
W większości krajów marynuje się warzywa, Czesi natomiast marynują także wędliny i sery. Wymacerowany w oleju i przyprawach ser, najczęsciej podobny co camemberta hermelin jest jedną z ulubionych zakąsek do piwa.

Krążki hermelina, albo camemberta, jeśli hermelina nie można zdobyć, przekroić na pół i każdą połówkę posypać na przecięciu ostrą papryką albo posmarować węgierską pastą paprykową, położyć suszone zioła i plasterki cebuli. Następnie złożyć połówki z powrotem otoczyć je jeszcze w ziołach, trochę posolić, ułożyć ciasno w słoju i zalać olejem. Można do tego dorzucić liście laurowe, gorczycę, ziarna pieprzu i przecięte ząbki czosnku. Po tygodniu w temperaturze pokojowej nakładany hermelin jest gotowy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.