- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ser hermelin (albo camembert) | 2 krążki |
cebula | 1 średnia |
ostra papryka (lub węgierska pasta paprykowa) | 1 łyżka |
suszone zioła (najlepiej tymianek) | 2 łyżki |
czosnek | 4 ząbki |
liście laurowe | 4 |
olej | 2 szklanki |
sól i pieprz | |
gorczyca biała | 1 łyżka |
pieprz w całych ziarnach | 1/2 łyżki |
sól | |
Krążki hermelina, albo camemberta, jeśli hermelina nie można zdobyć, przekroić na pół i każdą połówkę posypać na przecięciu ostrą papryką albo posmarować węgierską pastą paprykową, położyć suszone zioła i plasterki cebuli. Następnie złożyć połówki z powrotem otoczyć je jeszcze w ziołach, trochę posolić, ułożyć ciasno w słoju i zalać olejem. Można do tego dorzucić liście laurowe, gorczycę, ziarna pieprzu i przecięte ząbki czosnku. Po tygodniu w temperaturze pokojowej nakładany hermelin jest gotowy.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...