Marynowane fasole

  • Czas
  • Trudność
  • Porcja dla
fasola biała pół szklanki
fasola czerwona pół szklanki
cebula
goździki 2
bulionu warzywnego 1,5 litra
listek laurowy
ziele angielskie 4 ziarna
posiekana natka pietruszki
czerwona cebula drobno posiekana
octet z czerwonego wina 4 łyżki
oliwa 4 łyżki
musztardy 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa świeżo strata
sól i pieprz
Sałatka z marynowanych fasoli to dobra propozycja jako dodatek do dań ale też przekąska na imprezę. Można (a nawet trzeba) ją przygotować wcześniej i długo zachowuje świeżość.

Fasole moczymy przez noc. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego namoczoną fasolę. Dodajemy całą cebulę z wbitymi do środka dwoma goździkami, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 1-1,5 aż fasola będzie miękka ale nie rozgotowana.

 

Do miski wykładamy posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ocet, oliwę, musztardę i ścieramy gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy ostudzoną fasolę. Całość mieszamy i chowamy do lodówki minimum na kilka godzin. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.