Marynowane fasole
- Czas
- Trudność
- Porcja dla
fasola biała | pół szklanki |
fasola czerwona | pół szklanki |
cebula | |
goździki | 2 |
bulionu warzywnego | 1,5 litra |
listek laurowy | |
ziele angielskie | 4 ziarna |
posiekana natka pietruszki | |
czerwona cebula drobno posiekana | |
octet z czerwonego wina | 4 łyżki |
oliwa | 4 łyżki |
musztardy | 0,5 łyżeczki |
gałka muszkatołowa świeżo strata | |
sól i pieprz |
Sałatka z marynowanych fasoli to dobra propozycja jako dodatek do dań ale też przekąska na imprezę. Można (a nawet trzeba) ją przygotować wcześniej i długo zachowuje świeżość.
Fasole moczymy przez noc. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego namoczoną fasolę. Dodajemy całą cebulę z wbitymi do środka dwoma goździkami, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 1-1,5 aż fasola będzie miękka ale nie rozgotowana.
Do miski wykładamy posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ocet, oliwę, musztardę i ścieramy gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy ostudzoną fasolę. Całość mieszamy i chowamy do lodówki minimum na kilka godzin.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.