- Czas
- Trudność
- Porcja dla
fasola biała | pół szklanki |
fasola czerwona | pół szklanki |
cebula | |
goździki | 2 |
bulionu warzywnego | 1,5 litra |
listek laurowy | |
ziele angielskie | 4 ziarna |
posiekana natka pietruszki | |
czerwona cebula drobno posiekana | |
octet z czerwonego wina | 4 łyżki |
oliwa | 4 łyżki |
musztardy | 0,5 łyżeczki |
gałka muszkatołowa świeżo strata | |
sól i pieprz | |
Fasole moczymy przez noc. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego namoczoną fasolę. Dodajemy całą cebulę z wbitymi do środka dwoma goździkami, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 1-1,5 aż fasola będzie miękka ale nie rozgotowana.
Do miski wykładamy posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ocet, oliwę, musztardę i ścieramy gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy ostudzoną fasolę. Całość mieszamy i chowamy do lodówki minimum na kilka godzin.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...