- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany (niewielkie) | 3 kg |
olej słonecznikowy | pół litra |
ocet jabłkowy | pół litra |
cukier | 250 g |
sól morska do marynaty | 3 łyżki |
wodai | pół litra |
czosnek | 3 główki |
pieprz kolorowy w ziarnach | 1 paczka |
posiekana natka pietruszki | 2 pęczki |
Pokroić bakłażany w plasterki, posolić i odstawić na 40 minut, żeby pozbyć się goryczki. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: zagotować wodę, sól, ocet i olej. Uwaga: podane proporcje marynaty można zmieniać według własnych upodobań. Zblanszować bakłażany we wrzącej marynacie. Układać w słoikach warstwami bakłażany, ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, natkę. Zalać marynatą i zamknąć słoiki. Pasteryzować 5 minut w garnku lub w piekarniku nagrzanym do 100C.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...