Marynowana pieczona papryka

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 10 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerwona papryka 5 kg
czosnek 4 główki
natka pietruszki 2 pęczki
ocet winny 1-2 łyżki
olej słonecznikowy ok. 2 litry
sól 100 g
czarny pieprz opakowanie
liście laurowe kilkanaście
Uroczy, staroświecki przepis na przepyszną, leciutko marynowaną paprykę.

Nagrzać piekarnik do 180ºC i upiec papryki na blasze, obracając od czasu do czasu. Gdy papryka będzie opieczona ze wszystkich stron, włożyć na 15 minut do dużego naczynia i przykryć. Obrać paprykę zeskórki i oczyszcić dokładnie z nasion. Układać kawałki papryki w kamiennym garnku warstwami, soląc i skrapiając odrobiną octu. Odstawić na 8-10 godzin. Osączyć papryki dokładnie z octu. Układać warstwami w kamiennym garnku, wkładając tu i ówdzie ząbki czosnku, natkę pietruszki, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Posolić troszkę i skropić olejem. Przycisnąć czystym kamieniem i zlać olejem tak, żeby nad papryką była 3-4 centymetrowa warstwa. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.