Marynowana pieczona papryka
- Czas 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 10 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czerwona papryka | 5 kg |
czosnek | 4 główki |
natka pietruszki | 2 pęczki |
ocet winny | 1-2 łyżki |
olej słonecznikowy | ok. 2 litry |
sól | 100 g |
czarny pieprz | opakowanie |
liście laurowe | kilkanaście |
Uroczy, staroświecki przepis na przepyszną, leciutko marynowaną paprykę.
Nagrzać piekarnik do 180ºC i upiec papryki na blasze, obracając od czasu do czasu. Gdy papryka będzie opieczona ze wszystkich stron, włożyć na 15 minut do dużego naczynia i przykryć. Obrać paprykę zeskórki i oczyszcić dokładnie z nasion. Układać kawałki papryki w kamiennym garnku warstwami, soląc i skrapiając odrobiną octu. Odstawić na 8-10 godzin. Osączyć papryki dokładnie z octu. Układać warstwami w kamiennym garnku, wkładając tu i ówdzie ząbki czosnku, natkę pietruszki, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Posolić troszkę i skropić olejem. Przycisnąć czystym kamieniem i zlać olejem tak, żeby nad papryką była 3-4 centymetrowa warstwa. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.