- Czas przygotowania 1 godz. 30 min.
- Czas oczekiwania 10 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czerwona papryka | 5 kg |
czosnek | 4 główki |
natka pietruszki | 2 pęczki |
ocet winny | 1-2 łyżki |
olej słonecznikowy | ok. 2 litry |
sól | 100 g |
czarny pieprz | opakowanie |
liście laurowe | kilkanaście |
Nagrzać piekarnik do 180ºC i upiec papryki na blasze, obracając od czasu do czasu. Gdy papryka będzie opieczona ze wszystkich stron, włożyć na 15 minut do dużego naczynia i przykryć. Obrać paprykę zeskórki i oczyszcić dokładnie z nasion. Układać kawałki papryki w kamiennym garnku warstwami, soląc i skrapiając odrobiną octu. Odstawić na 8-10 godzin. Osączyć papryki dokładnie z octu. Układać warstwami w kamiennym garnku, wkładając tu i ówdzie ząbki czosnku, natkę pietruszki, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Posolić troszkę i skropić olejem. Przycisnąć czystym kamieniem i zlać olejem tak, żeby nad papryką była 3-4 centymetrowa warstwa. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...