Marynowana dynia w occie curry
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 4 kg |
cukier brązowy | 1 szklanka |
sól | 2-3 łyżeczki |
curry | 2 łyżki |
cynamon | 15 |
goździki | 30 |
ziele angielskie | 15 |
ocet jabłkowy | 3 szklanki |
woda | 2 litry |
Słodko-kwaśna marynata o wyraźnie orientalnym charakterze.
Dynie obrać, pokroić na części, usunąć pestki z miękkim miąższem. Pestki ususzyć. Twardy miąższ pokroić w dużą kostkę. Włożyć do wypieczonych w piekarniku i ostudzonych słoików. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dolać ocet. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Marynata powinna być słodko kwaśna o wyraźnym aromacie curry. Gorącą marynatą zalać dynię w słoikach, sprawiedliwie rozdzielając przyprawy. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką 15 minut. Wystudzić, podawać do mięs, wędlin i serów.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.