Marokańskie naleśniki z tysiącem dziur
- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
semolina | 500 gram |
mąka pszenna | 180 gram |
swieże drożdże | 15 gram |
cukier | szczypta |
letnia woda | |
sól | |
masło klarowane | |
miód |
Przepis na marokańskie naleśniki, które smaży się tylko z jednej strony. Dodatek drożdży powoduje, ze na ich powierzchni powstaje tysiące małych dziur. Podawane na gorąco z masłem i miodem to wspaniała propozycja na śniadanie lub deser.
W odrobinie wody rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy aż zaczną pracować. Mąkę mieszamy z semoliną i przesiewamy. Dodajemy drożdże, sól i stopniowo wodę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wylewamy ciasto. Naleśniki powinny być dość grube. Smażymy je tylko z jednej strony. Z wierzchu ciasto nie powinno się kleić. Podawać na ciepło z masłem i miodem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.