Marmoladki morelowe

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
morele 1 kg
pektyna opakowanie na 2 kg
cukier 200g
cukier puder 3 łyżki
sezam 3 łyżki
Znakomicie mogą zastąpić kupione w sklepie żelki i są o wiele zdrowsze.

Z moreli wyjąć pestki i zmiksować. Zagotować. Pektynę rozmieszać ze szklanką cukru. Wsypać do moreli. Mieszając gotować aż całkowicie się rozpuści. Dodać resztę cukru. Zagotować. Teraz można do środka dodać sezam (żeby chrupało) lub zostawić go do obtoczenia gotowych marmoladek. Wyłożyć płaską blachę do pieczenia pergaminem. Wylać masę do formy i rozsmarować aby powierzchnia była gładka. Gdy zastygnie (bardzo szybko to się dzieje) wyjąć papier z blaszki i pokroić w kosteczkę. Oddzielić od siebie kosteczki i dać im porządnie wyschnąć. Odwrócić i niech wyschną z drugiej strony. Obtoczyć marmoladki w cukrze pudrze wymieszanym z sezamem, cynamonem lub kardamonem według gustu. Podać zdumionym gościom o ile dzieci nie zjedzą ich wcześniej.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.