- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
morele | 1 kg |
pektyna | opakowanie na 2 kg |
cukier | 200g |
cukier puder | 3 łyżki |
sezam | 3 łyżki |
Z moreli wyjąć pestki i zmiksować. Zagotować. Pektynę rozmieszać ze szklanką cukru. Wsypać do moreli. Mieszając gotować aż całkowicie się rozpuści. Dodać resztę cukru. Zagotować. Teraz można do środka dodać sezam (żeby chrupało) lub zostawić go do obtoczenia gotowych marmoladek. Wyłożyć płaską blachę do pieczenia pergaminem. Wylać masę do formy i rozsmarować aby powierzchnia była gładka. Gdy zastygnie (bardzo szybko to się dzieje) wyjąć papier z blaszki i pokroić w kosteczkę. Oddzielić od siebie kosteczki i dać im porządnie wyschnąć. Odwrócić i niech wyschną z drugiej strony. Obtoczyć marmoladki w cukrze pudrze wymieszanym z sezamem, cynamonem lub kardamonem według gustu. Podać zdumionym gościom o ile dzieci nie zjedzą ich wcześniej.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...