Marides, czyli smażone małe rybki
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
szprotki, sardele małe płotki, okonki lub ukleje | 2 kg |
mąka | 400 g |
sól morska | 2 łyżki |
cytryny | 6 |
olej słonecznikowy | do smażenia |
Klasyczna potrawa kuchni greckiej i śródziemnomorskiej. Wyjątkowo zdrowa ze względu na ilość wapnia. Do smażenia świetnie nadają się sardynki, szprotki, małe okonki, płotki i uklejki.
Rybki wypatroszyć, opłukać i osuszyć. W dużej torebce plastikowej wymieszać mąkę z solą. Wrzucić do środka rybki, zamknąć torebkę i potrząsać nią aż mąka równomiernie obtoczy rybki. Smażyć rybki partiami na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Osączać z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.