Marchewkowe placki na ostro

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchew utarta (albo wytłoczyny marchwiane po wyciskaniu soku) 500 g
czosnek 3 ząbki
duże jajka 3
mąka kukurydziana (w zależności od tego jak soczysta jest marchew) 1/2-2/3 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
imbir świeżo starty 1 łyżka
curry w proszku albo w paście do smaku
sól do smaku
masło klarowane lub oliwa do smażenia
śmietana gęsta lub jogurt do podania
miód płynny do podania
rukola małe opakowanie
Co zrobić z wytłokami po wyciskaniu soku z marchwi? Nie wyrzucać! Znakomicie nadają się na przepyszne placki z nutą orientalnych smaków i aromatów. Idealne na Chanukę.

W misce wymieszaj marchew z mąką. Zostaw na 20 minut. Do masy wciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku, wbij jajka, dodaj cynamon, imbir i tyle curry, żeby masa była ostra i wyrazista. Dopraw do smaku solą.  Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z jogurtem,  strużką miodu i listkami rukoli.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.