Marchewkowe placki na ostro
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
marchew utarta (albo wytłoczyny marchwiane po wyciskaniu soku) | 500 g |
czosnek | 3 ząbki |
duże jajka | 3 |
mąka kukurydziana (w zależności od tego jak soczysta jest marchew) | 1/2-2/3 szklanki |
cynamon | 1 łyżeczka |
imbir świeżo starty | 1 łyżka |
curry w proszku albo w paście | do smaku |
sól | do smaku |
masło klarowane lub oliwa | do smażenia |
śmietana gęsta lub jogurt | do podania |
miód płynny | do podania |
rukola | małe opakowanie |
Co zrobić z wytłokami po wyciskaniu soku z marchwi? Nie wyrzucać! Znakomicie nadają się na przepyszne placki z nutą orientalnych smaków i aromatów. Idealne na Chanukę.
W misce wymieszaj marchew z mąką. Zostaw na 20 minut. Do masy wciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku, wbij jajka, dodaj cynamon, imbir i tyle curry, żeby masa była ostra i wyrazista. Dopraw do smaku solą. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z jogurtem, strużką miodu i listkami rukoli.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.