- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
marchew utarta (albo wytłoczyny marchwiane po wyciskaniu soku) | 500 g |
czosnek | 3 ząbki |
duże jajka | 3 |
mąka kukurydziana (w zależności od tego jak soczysta jest marchew) | 1/2-2/3 szklanki |
cynamon | 1 łyżeczka |
imbir świeżo starty | 1 łyżka |
curry w proszku albo w paście | do smaku |
sól | do smaku |
masło klarowane lub oliwa | do smażenia |
śmietana gęsta lub jogurt | do podania |
miód płynny | do podania |
rukola | małe opakowanie |
W misce wymieszaj marchew z mąką. Zostaw na 20 minut. Do masy wciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku, wbij jajka, dodaj cynamon, imbir i tyle curry, żeby masa była ostra i wyrazista. Dopraw do smaku solą. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z jogurtem, strużką miodu i listkami rukoli.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...