Manhattan clam chowder
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
małże (brzytwy, sercówki, łopatki bez omułków) | 2 kg |
olej | 1 łyżka |
boczek | 100 g |
szalotki | 2 |
tymianek świeży | garść |
listek laurowy | 2 |
pomidory krojone z puszki | 250 g |
seler naciowy | 3 gałązki |
marchewki | 2 |
sól i pieprz do smaku | |
ziemniaki | pół kilo |
Wrzucić małże do wody z solą, umyć. Te, które się otworzą wyrzucić. Zmienić wodę kilka razy. Włożyć małże do dużego garnka. Dolać szklankę wody. Przykryć i gotować 10-12 minut aż się otworzą. Wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Wyjąć małże ze skorupek. Włożyć do wywaru z gotowania. Odstawić. Boczek pokroić w kosteczkę. Usmażyć boczek na oleju. Dodać posiekane szalotki oraz seler naciowy pokrojony w plasterki i pokrojone w małą kostkę marchewki. Smażyć aż cebulka będzie złota. Odcedzić małże. Dolać wywar z małży (powinno go być pół litra, w razie potrzeby uzupełnić wodą) i 3 szklanki wody. Dodać tymianek i listek laurowy. Kartofle obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do płynów. Gotować na malutkim ogniu do miękkości. Gdy kartofle będą miękkie dodać pomidory. Zagotować. Dodać pokrojone małże. Zagrzać. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.