Mangold duszony z grzankami czosnkowymi
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
liście mangolda | 2 łyżki |
czosnek | 3ząbki |
wino sherry (xeres, jerez) | 3 łyżki |
sól, świeżo zmielony pieprz | |
czerstwy chleb wiejski | 4 kromki |
Czosnek obrać. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni, roztopić masło, wcisnąć 1 ząbek czosnku, posolić, wymieszać. Wsypać kostki chleba, dokładnie wymieszać z masłem i zostawić na małym ogniu, aż grzanki zrumienią się z jednej strony. Obrócić, zrumienić z drugiej strony. Grzanki, żeby były dobrze zrumienione potrzebują małego ognia, czasu i cierpliwego kucharza. Zanadto mieszane pokruszą się na patelni. Zsypać grzanki z patelni do miseczki, odstawić. Mangolda umyć, osuszyć, odciąć obsuszone końcówki łodyżek, pokroić liście w paski a łodyżki na 1-2 cm kawałki. Czosnek posiekać. Na tej samej patelni na której smażyły się grzanki rozgrzać oliwę. Wsypać czosnek i mangolda, podlać winem, zamieszać i dusić 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać grzankami.
Do potrawy można dodać pokruszony owczy twaróg.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.