- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
liście mangolda | 2 łyżki |
czosnek | 3ząbki |
wino sherry (xeres, jerez) | 3 łyżki |
sól, świeżo zmielony pieprz | |
czerstwy chleb wiejski | 4 kromki |
Czosnek obrać. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni, roztopić masło, wcisnąć 1 ząbek czosnku, posolić, wymieszać. Wsypać kostki chleba, dokładnie wymieszać z masłem i zostawić na małym ogniu, aż grzanki zrumienią się z jednej strony. Obrócić, zrumienić z drugiej strony. Grzanki, żeby były dobrze zrumienione potrzebują małego ognia, czasu i cierpliwego kucharza. Zanadto mieszane pokruszą się na patelni. Zsypać grzanki z patelni do miseczki, odstawić. Mangolda umyć, osuszyć, odciąć obsuszone końcówki łodyżek, pokroić liście w paski a łodyżki na 1-2 cm kawałki. Czosnek posiekać. Na tej samej patelni na której smażyły się grzanki rozgrzać oliwę. Wsypać czosnek i mangolda, podlać winem, zamieszać i dusić 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać grzankami.
Do potrawy można dodać pokruszony owczy twaróg.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...