Małże marynowane z czerwonym pieprzem

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
małże mrożone (mięso) 250 g
czerwony pieprz 1 łyżeczka
cytryna 1
sól kłodawska lub morska 2,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 0,75 szklanki
wino białe 0,5 szklanki
oliwa 1 łyżka
Małże marynowane smakują nawet tym, którzy nie przepadają za owocami morza. Idealne do koreczków z papryka i fetą.

Zagotować w rondlu składniki marynaty: wino, ocet, sól i cukier. Wsypać zamrożone małże, doprowadzić do wrzenia. Cytrynę wyszorować, ściąć żółtą warstwę skórki. Wycisnąć sok z cytryny.  Przełożyć małże do słoika, wsypać pieprz, wlać sok z cytryny i zalać małże marynatą. Wlać łyżkę oliwy. Zamknąć, zamieszać. Jeść po jednym dniu.

Proporcja na 1 słoik 0,5 l

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.