Małże marynowane z czerwonym pieprzem
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
małże mrożone (mięso) | 250 g |
czerwony pieprz | 1 łyżeczka |
cytryna | 1 |
sól kłodawska lub morska | 2,5 łyżeczki |
cukier | 1 łyżeczka |
ocet jabłkowy | 0,75 szklanki |
wino białe | 0,5 szklanki |
oliwa | 1 łyżka |
Małże marynowane smakują nawet tym, którzy nie przepadają za owocami morza. Idealne do koreczków z papryka i fetą.
Zagotować w rondlu składniki marynaty: wino, ocet, sól i cukier. Wsypać zamrożone małże, doprowadzić do wrzenia. Cytrynę wyszorować, ściąć żółtą warstwę skórki. Wycisnąć sok z cytryny. Przełożyć małże do słoika, wsypać pieprz, wlać sok z cytryny i zalać małże marynatą. Wlać łyżkę oliwy. Zamknąć, zamieszać. Jeść po jednym dniu.
Proporcja na 1 słoik 0,5 l
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.