- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
małże mrożone (mięso) | 250 g |
czerwony pieprz | 1 łyżeczka |
cytryna | 1 |
sól kłodawska lub morska | 2,5 łyżeczki |
cukier | 1 łyżeczka |
ocet jabłkowy | 0,75 szklanki |
wino białe | 0,5 szklanki |
oliwa | 1 łyżka |
Zagotować w rondlu składniki marynaty: wino, ocet, sól i cukier. Wsypać zamrożone małże, doprowadzić do wrzenia. Cytrynę wyszorować, ściąć żółtą warstwę skórki. Wycisnąć sok z cytryny. Przełożyć małże do słoika, wsypać pieprz, wlać sok z cytryny i zalać małże marynatą. Wlać łyżkę oliwy. Zamknąć, zamieszać. Jeść po jednym dniu.
Proporcja na 1 słoik 0,5 l
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...