Zmiksować żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dodawać powoli ser. Wmieszać obie mąki. Ubić pianę z białek i delikatnie domieszać do masy serowej. Ubić śmietankę i delikatnie domieszać do masy. Wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temperaturze 180⁰C. Sprawdzić patyczkiem, pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. W rondelku podgrzać wszystkie składniki na sos aż cukier całkiem się rozpuści. Całość odparować do momentu aż sos będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję.
Malinowy sernik
- Czas 1 godz. 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
mielony ser | 1 kg |
cukier | 150 g |
jajko | 4 |
śmietana kremówka | 0,5 l |
cukier waniliowy | 1 łyżka |
mąka pszenna | 2 łyżki |
mąka ziemniaczana | 4 łyżki |
mrożone maliny (na sos) | 700 g |
nalewka malinowa (na sos) | 0,5 szklanki |
cukier (na sos) | 6 łyżek |
sok malinowy (na sos) | 1 szklanka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.