Malinowy sernik

  • Czas 1 godz. 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mielony ser 1 kg
cukier 150 g
jajko 4
śmietana kremówka 0,5 l
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mrożone maliny (na sos) 700 g
nalewka malinowa (na sos) 0,5 szklanki
cukier (na sos) 6 łyżek
sok malinowy (na sos) 1 szklanka

Zmiksować żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dodawać powoli ser. Wmieszać obie mąki. Ubić pianę z białek i delikatnie domieszać do masy serowej. Ubić śmietankę i delikatnie domieszać do masy. Wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temperaturze 180⁰C. Sprawdzić patyczkiem, pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. W rondelku podgrzać wszystkie składniki na sos aż cukier całkiem się rozpuści. Całość odparować do momentu aż sos będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.