Zmiksować żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dodawać powoli ser. Wmieszać obie mąki. Ubić pianę z białek i delikatnie domieszać do masy serowej. Ubić śmietankę i delikatnie domieszać do masy. Wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temperaturze 180⁰C. Sprawdzić patyczkiem, pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. W rondelku podgrzać wszystkie składniki na sos aż cukier całkiem się rozpuści. Całość odparować do momentu aż sos będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję.
- Czas 1 godz. 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
mielony ser | 1 kg |
cukier | 150 g |
jajko | 4 |
śmietana kremówka | 0,5 l |
cukier waniliowy | 1 łyżka |
mąka pszenna | 2 łyżki |
mąka ziemniaczana | 4 łyżki |
mrożone maliny (na sos) | 700 g |
nalewka malinowa (na sos) | 0,5 szklanki |
cukier (na sos) | 6 łyżek |
sok malinowy (na sos) | 1 szklanka |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...