Filety z łososia ugotować na prze (ok. 15 minut). Szalotki, czosnek i bazylię posiekać. Wstawić wodę na makaron. Rozgrzać oliwę na patelni. Do oliwy wrzucić czosnek i szalotki. Zeszklić. Zmiksować oliwę z czosnkiem i szalotkami z bazylią. Doprawić do smaku. Ugotować makaron. Łososia podzielić na kawałki. Cytrynę pokroić na ćwiartki. Odcedzony makaron polać sosem, obłożyć pieczarkami i łososiem. Podawać z cząstkami cytryny i kaparami.
Makaron ze świeżym łososiem i bazylią
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z łososia bez skóry | 400 g |
świeża bazylia | 1 pęczek |
oliwa | 5 łyżek |
szalotki | 2 |
czosnek | 1 ząbek |
cytryna | |
sól i pieprz | do smaku |
makaron np. tagliatelle | 500 g |
kapary | 4-5 |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.