Makaron z sosem pomidorowym
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron spaghetti (lub inny) | 500 g |
pomidory świeże (dobrej jakości) | 2 kg |
oliwa | 4 łyżki |
parmezan | 50 g |
świeża bazylia | garść |
sól i pieprz |
Sos do makaronu ze świeżych pomidorów ma zupełnie inny smak i konsystencję niż sos zimowy. Spaghetti Napoli warto robić w sezonie pomidorowym.
Pomidory sparzyć, obrać. Przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać pomidory. Gotować na dużym ogniu, ok. 10 - 15 minut, mieszając bardzo delikatnie aby zachować kawałeczki pomidorów. Ugotować makaron. Doprawić sos solą. Odcedzić makaron. Umyć i porwać bazylię. Podawać makaron z sosem, posypany pieprzem, udekorowany bazylią i grubymi wiórkami parmezanu. Uwaga: przygotowując makaron dla dzieci można do sosu dodać trochę śmietanki i cukru aby złagodzić smak.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.