Makron penne z bobem
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron krótki np. rurki | 500 g |
zielony groszek | 300 g |
bób | 500 g |
oliwa extra virgin | 5-6 łyżek |
czosnek | 2 ząbki roztarte |
Parmezan tarty | 50 g |
sól i pieprz do smaku |
Prosta, letnia potrawa.
W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru ugotować bób do miękkości. Odcedzić zostawiając na dnie nieco płynu. Przykryć. Ugotować groszek w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Gotować 5 minut. Obłuskać bób. Ugotować makron. Wymieszać makaron z bobem, groszkiem, oliwą i roztartym czosnkiem. Posypać parmezanem. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.