Makowiec japoński
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mak | 300 g |
cukier | 300 g |
jabłka do pieczenia (renety, antonówki, boikeny) | 400 g |
jajka | 6 |
kasza manna | 6 łyżek |
masło | 150 g |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | szczypta |
rodzynki | garść |
orzechy włoskie | garść |
Jest cudownie wilgotny i aromatyczny. Miła alternatywa dla klasycznego makowca.
Mak sparzyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, ostawić na 5 minut, osączyć. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło na puch, ucierać nadal dodając cukier i żółtka. Dodać mak, jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Dodać do masy. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 C. Prostokątną blachę wyłożyć papierem. Wlać ciasto do blachy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.