Makaronowe muffiny
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron spaghetti | 100 gram |
czosnek | 1 ząbek |
jajka | 2 |
śmietana | 200 ml |
ser kozi | 150 gram |
bułka tarta | |
masło | do wysmarowania fore |
parmezan | do dekoracji |
Super prosta i estetyczna przekąska. Wszystkie składniki są łatwo dostępne.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Śmietanę, ser kozi, posiekany czosnek i jajka wrzucić do blendera i zmiksować. Makaron wymieszać z powstałym sosem. Foremki na muffiny wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Makaron nawijać na widelec w „gniazda” i układać w foremkach na muffiny. Piec w piekarniku przez około 15-20 minut aż masa jajeczna się zetnie. Podawać na zimno lub na ciepło przyozdobione świeżymi ziołami i parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.