Makaron ze szparagami

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron rurki lub pióra 500g
groszek świeży lub mrożony 500g
szparagi zielone 2 pęczki
oliwa 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
paremezan 150g
sól i pieprz do smaku
Eleganckie danie do ugotowania w 15 minut!

Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, pokroić na kawałki, odłożyć główki, ugotować na parze (10 minut). Groszek ugotować we wrzątku z solą i cukrem (jeśli do wody, w której gotujemy groszek dodamy cukier będzie miał ładny kolor). Ugotować makaron. Odcedzić makaron i wymieszać z oliwą, ugotowanymi szparagami, groszkiem i surowymi główkami szparagów. Posypać startym parmezanem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.