Makaron ze szparagami
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron rurki lub pióra | 500g |
groszek świeży lub mrożony | 500g |
szparagi zielone | 2 pęczki |
oliwa | 4 łyżki |
cukier | 1 łyżeczka |
paremezan | 150g |
sól i pieprz do smaku |
Eleganckie danie do ugotowania w 15 minut!
Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, pokroić na kawałki, odłożyć główki, ugotować na parze (10 minut). Groszek ugotować we wrzątku z solą i cukrem (jeśli do wody, w której gotujemy groszek dodamy cukier będzie miał ładny kolor). Ugotować makaron. Odcedzić makaron i wymieszać z oliwą, ugotowanymi szparagami, groszkiem i surowymi główkami szparagów. Posypać startym parmezanem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.