Makaron ze szparagami i bobem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron wstążki | 500g |
szparagi zielone | ok. 16 sztuk |
bób | 500g |
dymka | 2 |
cukier | 1/2 łyżeczki |
oliwa | 1/4 szklanki |
masło | 2 łyżki |
sól | |
kozi twaróg | 200g |
Szkoda, że świeża szparagi kończą się u nas zanim bób się zaczyna. Ale to pyszne danie można przyrządzić także z bobu mrożonego.
Szparagi pokroić na kawałki. Główki odłożyć. Resztę ugotować. Dymkę pokroić w plasterki. Ugotować makaron. Ugotować bób w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Obrać bób. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Zeszklić dymkę, dodać szparagi. Podsmażyć. Po 2 minutach dodać bób. Wymieszać zawartość patelni z makaronem. Posypać kozim twarogiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.