Makaron ze szparagami i bobem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron wstążki 500g
szparagi zielone ok. 16 sztuk
bób 500g
dymka 2
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 1/4 szklanki
masło 2 łyżki
sól
kozi twaróg 200g
Szkoda, że świeża szparagi kończą się u nas zanim bób się zaczyna. Ale to pyszne danie można przyrządzić także z bobu mrożonego.

Szparagi pokroić na kawałki. Główki odłożyć. Resztę ugotować. Dymkę pokroić w plasterki. Ugotować makaron. Ugotować bób w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Obrać bób. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Zeszklić dymkę, dodać szparagi. Podsmażyć. Po 2 minutach dodać bób. Wymieszać zawartość patelni z makaronem. Posypać kozim twarogiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.