Makaron z sosem szpinakowym

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron krótki np. rurki 500 g
szpinak mrożony "liściasty" 300 g
mleko 2% 1,5 szklanki
masło 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
czosnek 2 ząbki roztarte
gałka muszkatołowa pół łyżeczki
Parmezan tarty 50 g
sól i pieprz do smaku
szpinak mrożony 300 g
Trochę nietypowy ale bardzo smaczny sposób podania makaronu ze szpinakiem.

Masło rozpuścić w rondelku z mąką i podsmażyć na jasną zasmażkę. Wlać mleko energicznie mieszając rózgą. Gotować beszamel 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodać szpinak. Gotować aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Doprawić czosnkiem, gałką, sola i pieprzem. Ugotować makaron. Polać makaron sosem szpinakowym i posypać parmezanem.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.