- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron krótki np. rurki | 500 g |
szpinak mrożony "liściasty" | 300 g |
mleko 2% | 1,5 szklanki |
masło | 3 łyżki |
mąka pszenna | 3 łyżki |
czosnek | 2 ząbki roztarte |
gałka muszkatołowa | pół łyżeczki |
Parmezan tarty | 50 g |
sól i pieprz do smaku | |
szpinak mrożony | 300 g |
Masło rozpuścić w rondelku z mąką i podsmażyć na jasną zasmażkę. Wlać mleko energicznie mieszając rózgą. Gotować beszamel 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodać szpinak. Gotować aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Doprawić czosnkiem, gałką, sola i pieprzem. Ugotować makaron. Polać makaron sosem szpinakowym i posypać parmezanem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...