Makaron z prawdziwkami po włosku
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron tagliatelle | 500 g |
szalotka | 4 |
czosnek | 2 ząbki |
ostra papryka | 1 |
masło | 50 g + 1 łyżka |
cytryna | 1 |
prawdziwki | 800 g |
śmietanka kremówka | 200 ml |
wino białe wytrawne lub półwytrawne | 150 ml |
natka pietruszki | 1 pęczek |
sól, pieprz, cukier | do smaku |
Nastawić wodę na makaron w dużym garnku. Obrać i posiekać szalotkę, czosnek. Wyjąć gniazda nasienne i pokroić ostrą paprykę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Oczyścić grzyby, pokroić je na spore kawałki. W rondlu rozpuścić 50 g masła, dodać, czosnek, szalotkę, ostrą paprykę. Dusić aż szalotka i czosnek się zeszklą. Dodać grzyby, wino, połowę skórki cytrynowej i małą łyżeczkę soli. Kiedy płyn trochę odparuje wlać śmietankę. Odparować, aż sos zgęstnieje. Dodać resztę skórki, doprawić solą, pieprzem i odrobiną brązowego cukru. Posolić wrzącą wodę na makaron i ugotować go al dente. Połączyć odcedzony makaron z sosem i posiekaną natką pietruszki. Dodać łyżkę masła, zamieszać.
Podawać z białym winem. Najlepiej takim, którego użyliśmy do gotowania.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.