Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić. Pokroić chleb tostowy wkostkę i podsmażyć na patelni, żeby grzanki się przyrumieniły.
Obrać cebule pokroić w kostkę. Zetrzeć sery na tarce.
Umyć mięso, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Rozgrzać olej na patelni i smażyć 6 minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.
Roztopić w rondelku 40 g masła, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Oprószyć cebulę mąką i stopniowo wlewać mleko, mieszając. Gotować około 3 minuty, cały czas mieszając. Dosypać starty ser (zostawić trzy łyżki do posypania) oraz przecier pomidorowy. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Dodać mięso i makaron do sosu, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać odłożonym serem.
Pokruszyć przygotowane grzanki na okruszki. Posypać makaron i rozłożyć pozostałe masło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 20 minut..