Makaron z klopsikami z indyka

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mielone mięso z indyka 750 g
jajka 2
czerstwa kajzerka 1
cebule 2
czosnek 3 ząbki
domowy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki półtorej szklanki
olej rzepakowy 6 łyżek
wywar warzywny lub drobiowy 2 szklanki
makaron spaghetti 500 g
natka pietruszki pęczek
sól i pieprz do smaku
To lekkie i pyszne danie będzie smakować całej rodzinie.

Namoczyć bułkę w zimnej wodzie. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oleju. Odcisnąć dokładnie bułkę. Wymieszać mięso, bułkę, cebulę, czosnek, jajka. Dodać łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dokładnie wyrobić mięsną masę. Rękoma zanurzanymi w zimnej wodzie formować pulpety. W rondlu rozgrzać olej. Wkładać pulpety partiami i obsmażać ze wszystkich stron na złoty kolor. Po usmażeniu ostatniej partii włożyć wszystkie pulpety do rondla, zalać bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Ugotować makaron. Wyłożyć pulpety na makaron, posypać posiekana natką pietruszki. Podawać natychmiast.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.