- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
mielone mięso z indyka | 750 g |
jajka | 2 |
czerstwa kajzerka | 1 |
cebule | 2 |
czosnek | 3 ząbki |
domowy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki | półtorej szklanki |
olej rzepakowy | 6 łyżek |
wywar warzywny lub drobiowy | 2 szklanki |
makaron spaghetti | 500 g |
natka pietruszki | pęczek |
sól i pieprz do smaku | |
Namoczyć bułkę w zimnej wodzie. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oleju. Odcisnąć dokładnie bułkę. Wymieszać mięso, bułkę, cebulę, czosnek, jajka. Dodać łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dokładnie wyrobić mięsną masę. Rękoma zanurzanymi w zimnej wodzie formować pulpety. W rondlu rozgrzać olej. Wkładać pulpety partiami i obsmażać ze wszystkich stron na złoty kolor. Po usmażeniu ostatniej partii włożyć wszystkie pulpety do rondla, zalać bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Ugotować makaron. Wyłożyć pulpety na makaron, posypać posiekana natką pietruszki. Podawać natychmiast.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...