Makaron z dyni - przepis podstawowy
- Czas 5 min.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia makaronowa | |
czosnek | kilka ząbków |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
olej roślinny - np. słonecznikowy | 2 -3 łyżki |
sól i pieprz |
Rozgrzać piekarnik do 175 °C. Ostrym nożem przekroić dynię na dwie połówki. Usunąć pestki. Czosnek obrać i posiekać na cienkie plasterki. Czosnek wymieszać z solą, pieprzem, oliwą z oliwek i dowolnym olejem roślinnym. Przygotowaną marynatą skropić miąższ dyni. Piec przez 30-40 minut do momentu, aż miąższ będzie można oddzielić od skóry (ale wciąż pozostanie on jędrny).
Wyjąć z pieca i pozostawić w jak najzimniejszym miejscu przez co najmniej 20 minut.
Za pomocą widelca oddzielić pasma dyni. Dodać ulubione składniki np. masło ziołowe, parmezan, ser feta, oliwę truflową, czy owoce morza.
Jeśli podajemy makaron dyniowy z sosem na bazie pomidorów najlepiej umieścić odrobinę na górze dania a resztę z boku talerza lub podać w oddzielnej miseczce. W przeciwnym wypadku dynia za bardzo zmięknie i będzie niesmaczna.
Gdy pozostanie nam trochę niewykorzystanej dyni, można dodać do niej mąki i usmażyć na rozgrzanej patelni w formie placuszków.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.