- Czas przygotowania 5 min.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia makaronowa | |
czosnek | kilka ząbków |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
olej roślinny - np. słonecznikowy | 2 -3 łyżki |
sól i pieprz | |
Rozgrzać piekarnik do 175 °C. Ostrym nożem przekroić dynię na dwie połówki. Usunąć pestki. Czosnek obrać i posiekać na cienkie plasterki. Czosnek wymieszać z solą, pieprzem, oliwą z oliwek i dowolnym olejem roślinnym. Przygotowaną marynatą skropić miąższ dyni. Piec przez 30-40 minut do momentu, aż miąższ będzie można oddzielić od skóry (ale wciąż pozostanie on jędrny).
Wyjąć z pieca i pozostawić w jak najzimniejszym miejscu przez co najmniej 20 minut.
Za pomocą widelca oddzielić pasma dyni. Dodać ulubione składniki np. masło ziołowe, parmezan, ser feta, oliwę truflową, czy owoce morza.
Jeśli podajemy makaron dyniowy z sosem na bazie pomidorów najlepiej umieścić odrobinę na górze dania a resztę z boku talerza lub podać w oddzielnej miseczce. W przeciwnym wypadku dynia za bardzo zmięknie i będzie niesmaczna.
Gdy pozostanie nam trochę niewykorzystanej dyni, można dodać do niej mąki i usmażyć na rozgrzanej patelni w formie placuszków.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...