Przygotować pesto: umyć i osuszyć bazylię, posiekać. Czosnek obrać i pokroić. Ser utrzeć. Składniki pesto zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Domowe pesto, przechowywane w chłodzie, nadaje się do spożycia przez tydzień.
Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie plastry bekonu rozłożyć na blaszce i wytopić tłuszcz w dobrze nagrzanym piekarniku. Pomidory osączyć z zalewy i pokroić. Łyżkę orzeszków uprażyć na suchej patelni. Gorący makaron, wymieszać z pięcioma łyżkami pesto i pomidorami. Obłożyć czipsami z boczku, dodać rukolę, posypać prażonymi orzeszkami. Ci, co się nie odchudzają mogą skropić makaron wytopionym z boczku tłuszczem.