Makaron z bobem, fenkułem i fetą
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron penne | 500g |
fenkuły | 1 |
twarda feta | 250g |
papryczka chili czerwona, świeża | 1 |
oliwa | 5łyżek |
sól, cukier, pieprz | |
makaron | 500g |
Lekki, wegetariański makaron pełen wyrazistych smaków lata - bobu i kopru włoskiego.
Bób ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Przelać zimną wodą, obrać. (W tym momencie najgorsze już mamy za sobą!) Obrać fenkuł, pokroić w piórka. Ugotować makaron. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Zeszklić fenkuł, dodać chili. Wsypać na patelnię obrany bób i makron. Wlać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Posolić. Przykryć i dusić 2-3 minuty. Rozłożyć makaron na talerze, posypać pokruszoną lub pokrojona fetą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.