Obrać czosnek i cebulę, drobno posiekać. Pokroić pomidory w kostkę.
Umyć bakłażana i pokroić w plasterki. Posypać solą i odstawić na 20 minut.
Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i usmażyć mięso mielone, cały czas mieszając. Po chwili dodać czosnek i cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, przesmażyć wszystko razem. Następnie dorzucić pokrojone pomidory i pomidory z puszki. Gotować około 15 minut.
Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekać bazylię.
Odcisnąć z bakłażana sok i dodać go do sosu pomidorowego. Gotować kolejne 12 minut. Dosypać starty ser i dodać ugotowany makaron. Podgrzewać chwilę, żeby danie było ciepłe. Nakładać makaron do miseczek, przybrać kawałkami świeżych pomidorów i listkami świeżej bazylii.