Magdalenki cytrynowe
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1szklanka plus do op |
masło | 80g |
mleko | 1/3 szklanki |
cukier | 1/2 szklanki |
jajka | 2 |
proszek do pieczenia | 2 płaskie łyżeczki |
cytryna | 1 |
sól | szczypta |
cukier puder do posypania |
Tradycyjny, lotaryński przepis na puszyste, wilgotne biszkopciki w kształcie muszelek.
Jaja ubić z cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę. Masło rozpuścić. Dodać do jaj masło, pół łyżeczki soku z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę cytrynową. Wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) dodać mleko. Posmarować foremkę masłem przy pomocy pędzelka, oprószyć mąką. Napełniać wgłębienia w jednej części foremki, zamknąć drugą częścią. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga, potrzebna będą foremki do magdalenek. Z podanej proporcji można upiec ok. 20 magdalenek.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.