- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1szklanka plus do op |
masło | 80g |
mleko | 1/3 szklanki |
cukier | 1/2 szklanki |
jajka | 2 |
proszek do pieczenia | 2 płaskie łyżeczki |
cytryna | 1 |
sól | szczypta |
cukier puder do posypania | |
Jaja ubić z cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę. Masło rozpuścić. Dodać do jaj masło, pół łyżeczki soku z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę cytrynową. Wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) dodać mleko. Posmarować foremkę masłem przy pomocy pędzelka, oprószyć mąką. Napełniać wgłębienia w jednej części foremki, zamknąć drugą częścią. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga, potrzebna będą foremki do magdalenek. Z podanej proporcji można upiec ok. 20 magdalenek.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...