Macaroni & cheese, czyli amerykańska zapiekanka serowa
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron pióra lub kolanka | 500g |
masło | 5łyżek |
mąka | 5łyżek |
mleko | 500ml |
Cheddar | 300g |
śmietana gęsta | 150ml |
masło do formy | |
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku |
Klasyk kuchni amerykańskiej, makaronowa zapiekanka z sosem serowym może być wykonana z jednym lub dwoma gatunkami sera. Sam cheddar lub na przykład cheddar i mozzarella.
Ugotować makaron na półtwardo. Zetrzeć ser. Podsmażyć masło z mąką na jasną zasmażkę. Mleko wymieszać ze śmietaną. Wlać do zasmażki, energicznie mieszając. Gotować 5 minut. Dodać ser zostawiając garść do posypania. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Posypać serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 C.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.