- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron pióra lub kolanka | 500g |
masło | 5łyżek |
mąka | 5łyżek |
mleko | 500ml |
Cheddar | 300g |
śmietana gęsta | 150ml |
masło do formy | |
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku | |
Ugotować makaron na półtwardo. Zetrzeć ser. Podsmażyć masło z mąką na jasną zasmażkę. Mleko wymieszać ze śmietaną. Wlać do zasmażki, energicznie mieszając. Gotować 5 minut. Dodać ser zostawiając garść do posypania. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Posypać serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 C.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...