Lwowska sałatka śledziowa
Sałatka ze śledzia rodem ze Lwowa jest w mojej rodzinie jadana od zawsze.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 10 małych |
ziemniaki sałatkowe | 5 |
seler | 1 duży |
jabłka (szara reneta lub inne kwaskowate) | 6 |
filety śledziowe marynowane, wymoczone | 6 |
cebula | 1-2 |
ogórki kiszone | 7-8 |
marynowane podgrzybki | mały słoiczek |
kapary | mały słoiczek |
marynowane śliwki | mały słoiczek |
fasola biała ugotowana | szklanka |
olej słonecznikowy | 2 łyżki |
Sos: | |
śmietana świeża tłusta | 1 litr |
musztarda rosyjska | 1 słoiczek |
sól i cukier | do smaku |
Burak ma w sobie wiele czaru i o ile tylko pozostaje warzywem mój salon jest dla niego zawsze otwarty.
Ugotować w łupinach buraki, ziemniaki, seler. Obrać, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Jabłka i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski. Osączyć grzyby, kapary i śliwki. Śliwki pokroić. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, buraki dodając na końcu. Skropić olejem, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Wymieszać śmietanę z musztardą i doprawić tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak. Sałatkę polać sosem przed podaniem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.