Sałatka ze śledzia rodem ze Lwowa jest w mojej rodzinie jadana od zawsze.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 10 małych |
ziemniaki sałatkowe | 5 |
seler | 1 duży |
jabłka (szara reneta lub inne kwaskowate) | 6 |
filety śledziowe marynowane, wymoczone | 6 |
cebula | 1-2 |
ogórki kiszone | 7-8 |
marynowane podgrzybki | mały słoiczek |
kapary | mały słoiczek |
marynowane śliwki | mały słoiczek |
fasola biała ugotowana | szklanka |
olej słonecznikowy | 2 łyżki |
Sos: | |
śmietana świeża tłusta | 1 litr |
musztarda rosyjska | 1 słoiczek |
sól i cukier | do smaku |
Ugotować w łupinach buraki, ziemniaki, seler. Obrać, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Jabłka i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski. Osączyć grzyby, kapary i śliwki. Śliwki pokroić. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, buraki dodając na końcu. Skropić olejem, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Wymieszać śmietanę z musztardą i doprawić tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak. Sałatkę polać sosem przed podaniem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...